𝐓𝐡𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟎 𝐔𝐒 𝗘𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧! 𝗧𝗿𝘂𝗺𝗽 𝗩𝗦 𝗕𝗶𝗱𝗲𝗻 – 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗶𝘀…

Σχόλιο στο Facebook από τον κ. Χρήστο Ακρατόπουλο

0
441
5
(1)

B𝗶𝗱𝗲𝗻. Έχει 87% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.

Σήμερα μάλιστα σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να πάθουν την μεγαλύτερη ήττα στα τελευταία 50 χρόνια.

Υπάρχει κάποια πιθανότητα να κερδίσει ο Τραμπ;

Είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα αντεπιτεθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Με όλες του τις δυνάμεις. Και ήδη φαίνεται αυτό τις τελευταίες 2-3 ημέρες και στα γκάλοπ όπου έστω και λίγο η διαφορά μειώνεται.
Υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει όμως πρέπει να αντιστρέψει ΟΛΑ τα παρακάτω:

Σήμερα ο Μπάιντεν προηγείται Παναμερικανικά με 10 μονάδες διαφορά (52%-42%) στο μέσο όρο των γκάλοπ. Η Κλίντον την ίδια περίοδο ήταν μπροστά με 6%. O Μπάιντεν τα πάει λοιπόν πολύ καλύτερα. Και το σημαντικό είναι ότι το ποσοστό του είναι άνω του 50%. Η Κλίντον στα γκάλοπ του 2016 δεν ξεπερνούσε το 47%.

Ο Μπάιντεν τα πάει πάρα πολύ καλύτερα στους λευκούς ψηφοφόρους. Η Κλίντον είχε χάσει με διαφορά 20%. Τώρα αυτός χάνει με διαφορά 5-7%.

Ο Μπάιντεν τα πάει πάρα πολύ καλύτερα στις γυναίκες. Η Κλίντον είχε κερδίσει με διαφορά 12%. Τώρα αυτός κερδίζει με διαφορά 14-17%.

Η δύναμη του Μπάιντεν στις γυναίκες προέρχεται κυρίως από λευκές που έχουν πτυχίο. Εκεί κερδίζει με 15%+ ενώ η Κλίντον είχε κερδίσει με 7%.

Οι γυναίκες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Μόλις προχθές ο Τραμπ ζήτησε ως χάρη από τις γυναίκες που ζουν στα Προάστια να τον αγαπήσουν λίγο γιατί αυτός τις έσωσε (εάν θέλετε εξηγώ τι εννούσε). Στα Social Media οι γυναίκες που ανεβάζουν υλικό εναντίον του Τραμπ είναι σε αναλογία 3 προς 1 σε σχέση με τους άντρες. Για πρώτη φορά ίσως βλέπουμε προσωπικά βίντεο γυναικών που προσπαθούν να πείσουν τους γονείς τους ενάντια στον Τραμπ. Ακόμα και η ίδια η κόρη(!!!) του Αντιπροέδρου Πενς είναι liberal ενώ η κόρη του Τζουλιάνι κάνει καμπάνια υπέρ των Δημοκρατικών!!!!

Ο Μπάιντεν τα πάει πολύ καλύτερα και στους 65+. Σε αρκετές δημοσκοπήσεις προηγείται με 4-5% ενώ σε λίγες είναι έως 3% πίσω. Η Κλίντον είχε χάσει το 65+ με 7%. Η αποτυχία του Τραμπ να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό (όπως όλες οι δημοσκοπήσεις λένε) έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο σε αυτό.

Ο Μπάιντεν τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στα Προάστια. Στην Αμερική των τελευταίων 20 ετών οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν την επαρχία και οι Δημοκρατικοί τις μεγάλες πόλεις με μεγάλες διαφορές και οι δύο. Η νίκη κρίνεται στα Προάστια. Ο Μπάιντεν προηγείται με έως και 15% στα Προάστια την ώρα που η Κλίντον είχε χάσει με 5%.

Ο Μπάιντεν τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στους Ανεξάρτητους. Κερδίζει με 5-8% ενώ η Κλίντον είχε χάσει με 6%. Παράλληλα φαίνεται μία καθαρή μετακίνηση 2-3% των ψηφοφόρων του Τραμπ του 2016 προς τον Μπάιντεν. Αυτό δίνει σήμερα ένα +5% στον Μπάιντεν σε σχέση με την διαφορά που κέρδισε η Κλίντον το 2016 (+2%).

Το κυριότερο όμως κατόρθωμα του Μπάιντεν είναι η διείσδυση του στο πιο φανατικό κοινό του Τραμπ. Ο Τραμπ είχε κερδίσει την Κλίντον στους λευκούς χωρίς πτυχίο με 37% διαφορά (66%-29%). Μάλιστα στους άντρες είχε διαφορά 48%(!!!) 71%-23%.

Σήμερα ο Μπάιντεν χάνει τους λευκούς χωρίς πτυχίο με έως 26%. Αυτή η διαφορά +11 μονάδων υπέρ του σε σχέση με το 2016 είναι το πιο σημαντικό του κατόρθωμα. Και εδώ ακριβώς φαίνεται πόσο σοφή ήταν η επιλογή του από τους Δημοκρατικούς.

𝗧𝗵𝗲 𝗦𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗦𝘁𝗮𝘁𝗲𝘀

Όπως έχουμε πει δεν παίζει ρόλο η λαϊκή ψήφος ΠανΑμερικανικά αλλά το τι ψηφίζει κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Θυμίζω ότι κάθε Πολιτεία στέλνει έναν συγκεκριμένο αριθμό Αντιπροσώπων ανάλογα με τον πληθυσμό της για να ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο. Όποιος κερδίσει τις εκλογές της Πολιτείας κερδίζει όλους τους Αντιπροσώπους της (πλειοψηφικό σύστημα).

Να επαναλάβουμε τις Πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές:
1. Φλόριντα – 29 Αντιπρόσωποι
2. Αριζόνα – 11 Αντιπρόσωποι
3. Β. Καρολίνα – 15 Αντιπρόσωποι
4. Πενσυλβάνια – 20- Αντιπρόσωποι
5. Μίσιγκαν – 16 Αντιπρόσωποι
6. Ουισκόνσιν – 10 Αντιπρόσωποι
7. Μινεσότα – 10 Αντιπρόσωποι
8. Οχάιο – 18 Αντιπρόσωποι
9. Τζώρτζια – 16 Αντιπρόσωποι.

Το 2016 ο Τραμπ τις είχε κερδίσει όλες πλην της Μινεσότα. Πρακτικά η νίκη του σε Πενσυλβάνια Ουισκόνσιν Μίσιγκαν – που ήταν Δημοκρατικές τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια – με ποσοστά 0,3%-0,7% του έδωσαν την νίκη.

Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα:

Ο Μπάιντεν προηγείται με 7% – 9% διαφορά στις 4 κρίσιμες Πολιτείες του Midwest.
· Ουισκόνσιν 50,9% – 43,1% +7,8%
· Μινεσότα 50,6% – 41,5% +9,1%
· Πενσυλβάνια 50,9% – 43,8% +7,1%
· Μίσιγκαν 50,5% – 42,7% +7,8%

Του αρκεί να κερδίσει αυτές τις 4 Πολιτείες από τις 9 κρίσιμες για να φτάσει τους 270 Αντιπρόσωπους και να εκλεγεί.
Το πρόβλημα των Ρεπουμπλικάνων είναι ότι σήμερα ο Μπάιντεν σε αυτές τις Πολιτείες έχει ποσοστό πάνω από 50% στα γκάλοπ. Πρακτικά το 49% του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία και την νίκη ανεξάρτητα από την διαφορά καθώς υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που θα πάρουν τουλάχιστον ένα 3%. Για τον Τραμπ λοιπόν δεν αρκεί να πείσει τους αναποφάσιστους σε αυτές τις Πολιτείες αλλά πρέπει να αλλάξει γνώμη σε ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων. (Ή όπως θα δούμε παρακάτω να αυξήσει την συμμετοχή συγκεκριμένων δημογραφικών ομάδων).

Την ίδια ώρα ο Μπάιντεν προηγείται και σε όλες τις υπόλοιπες 5 κρίσιμες Πολιτείες με μικρότερα βέβαια ποσοστά. Αν και δεν είναι πολύ δύσκολο για τους Ρεπουμπλικάνους να τις κερδίσουν αναγκάζονται να αμυνθούν ακόμα και σε Πολιτείες παραδοσιακά δικές τους όπως η Τζώρτζια ή η Β. Καρολίνα και άρα να ξοδέψουν χρήμα και δυνάμεις.

Μετά από όλα τα παραπάνω άραγε μπορεί να κερδίσει ο Τραμπ;
Μπορεί μόνο όμως εάν…
𝗧𝗼 𝗯𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗲𝗱…

Y.Γ. Τα στοιχεία είναι από τις τελευταίες έρευνες: ABC News/The Washington Post (A+) και Marist College (Α+) Fox News/Opinion Dynamics Corp. (A/B), Pew Research (B/C) ενώ η σύγκριση με το 2016 γίνεται βάση του exit poll.

Πόσο σας άρεσε αυτό που διαβάσατε?

Κάντε κλίκ στο αστέρι που σας εκφράζει!

Μέσος όρος 5 / 5. Ψήφοι: 1

Καμία βαθμολογία . Δώστε εσείς την πρώτη !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ