Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να απαλλάξει τα υψηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης

0
351
0
(0)

Ακόμη και μέσα στην κρίση (υγειονομική και οικονομική) η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της που κατατείνουν στο να απαλλάσσονται τα μεγάλα εισοδήματα από κάθε λογής βάρη και να «φορτώνονται» αυτά στους πολλούς που διαβιούν με ολίγα…

Αυτή τη φορά το ζήτημα έχει να κάνει με τα τεκμήρια διαβίωσης που το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάριο ενιαύσιου παγώματος!

Πρόκειται για έναν αντικειμενικό τρόπο μέσω του οποίου αυτοί που φοροδιαφεύγουν καταβάλλουν υψηλότερο φόρο. Αν για παράδειγμα δηλώνεις 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και έχεις στην κυριότητα σου ένα σκάφος αλλά και ένα τζιπ 4.000 κυβικών τότε δεν φορολογείσαι με βάση το εισόδημα αλλά με βάση αυτά που κατέχεις… Το αποτέλεσμα των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις πενιχρό αφού το 2019 εισέφεραν επιπροσθέτως από φόρους δηλωθέντων εισοδημάτων στον κρατικό κορβανά περί τα 6,5 δις ευρώ…

Τεκμήρια πλουσίων φοροφυγάδων;

Το ερώτημα παραμένει ποιος μπορεί να κυκλοφορεί με πολλών κυβικών αυτοκίνητο ή να διαμένει σε ένα τεράστιο σπίτι (με ότι συνεπάγεται αυτό στις δαπάνες ρεύματος, δημοτικών τελών κλπ); Ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να έχουν ένα θαλάσσιο σκάφος αναψυχής για τα σαββατοκύριακα τους;

Ε λοιπόν για αυτούς τους ολίγους ο κύριος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει μάχη με τους δανειστές μας ώστε να πετύχει την προσωρινή (;) έστω απαλλαγή τους από την αντικειμενική δαπάνη για κατοικίες, αυτοκίνητα για σκάφη σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2020!

Το πρόσχημα είναι βέβαια εμφανές… Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους έχουν μειωμένα εισοδήματα (και διαβιούν πολυτελώς) λόγω της πανδημικής κρίσης της COVID-19.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι (690.653 ήταν μισθωτοί και 204.300 οι ελεύθεροι επαγγελματίες), κατέβαλαν μεγαλύτερο φόρο λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης…

Είναι προσωρινό;

Ήδη από τις αρχές του 2020, προτού μας καθηλώσει ο κορονοϊος Sars Cov2, η κυβέρνηση σχεδίαζε την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης (μείωση των τεκμηρίων για το 2020 έως 50% και πλήρη κατάργηση τους από το 2021), ωστόσο τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού τους χάλασαν τα σχέδια… Μάλιστα είχαν αρχίσει τη «σπέκουλα», ότι δήθεν πρόκειται για αναχρονιστικό μέτρο και ότι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή κλπ κλπ. Μάλιστα το λένε αυτοί που δεν κατάφερα να έχουν ομαλότητα στην ηλεκτρονική διδασκαλία, δεν έχουν καταφέρει να κινήσουν διαδικτυακά την απονομή συντάξεων, ενώ μόλις χθες Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα των εμβολιασμών έπεσε και είχε τεράστια προβλήματα!

Ποια είναι τα τεκμήρια διαβίωσης

Όπως ισχύει σήμερα η καταβολή φόρου αυξάνεται πέρα από το δηλωθέν εισόδημα (αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης) για:

-Κατοικίες. Υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

-Αυτοκίνητα. Για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.

-Δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

-Δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

-Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

-Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

documentonews.gr

Πόσο σας άρεσε αυτό που διαβάσατε?

Κάντε κλίκ στο αστέρι που σας εκφράζει!

Μέσος όρος 0 / 5. Ψήφοι: 0

Καμία βαθμολογία . Δώστε εσείς την πρώτη !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ